Stomatolog.com.mk - Д-р Нечаковски - Вашиот стоматолог на интернет  
 
Локација
Работно време
Услуги
Персонал
Вработување
Контакт
PRESS
За сајтот..
Ласерска
терапија (LLLT)
Порцелански
изработки
Продолжување на
клиничката коронка
За хијалуронските
полнители (филери)
За амалгамските
пломби
Имплантација
на заби
Фокални
заболувања
За кариесот
Пародонтопатија
Градба на забите
Бременоста и
  забите
Исхраната и
кариесот
Атеросклероза
За проблемите со
виличниот зглоб
Страв од
стоматолог
За хигиената
на устата
Криви заби
Фиксни протетски
  изработки
Забни протези
..за пирсингот
..за млечните заби
..за пломбирањето
Кандидијаза
Дијастема
Забна ерозија
Естетска стоматологија
-
Master Card
 
VISA
-
-
Бременоста и здравјето на забите на идното новороденче

За време на бременоста се создаваат основите за сите 20 млечни заби и на првите трајни катници (шестите заби). Заради ова потребно е да се обрати внимание на исхраната на трудницата.

Освен тоа што треба да се води сметка храната да биде разновидна, за забите на идното новороденче важно е во дневната исхрана на мајката да има доволна количина на флуор. Потребната количина на овој елемент е 1мг/ден и во случаи кога во исхраната нема доволно флуориди, потребно е дополнување на исхраната со таблети кои содржат флуор, кои мајката би ги внесувала и за време на доењето.

За да се одреди дали во исхраната се внесува доволно флуориди, потребно е да се направи еден вид анкета на мајката и на нејзините навики (дали се пие вода од градскиот водовод или минерална вода која содржи повеќе флуор, на пример).

Забите кои се формираат во присуство на оптимална количина на флуор во исхраната, се хистолошки (со нивната градба) и морфолошки (со нивната форма) поотпорни на кариес.

За планирење на флуоридната заштита на забите на идното новороденче, најдобро е да се изврши консултација со специјалист по детска и превентивна стоматологија.

Бременоста и здравјето на забите на мајката

Верзија за печатење Покани пријател да ја види оваа страница
Twitter Share

 
Стоматолошка ординација Д-р Нечаковски Ул. Филип Втори Македонски 54-1/1 Битола Тел. 047-254528, 070-312-264, 075-306-509